SalonXpress

Wat je moet weten over UV-straling

13-07-2020

Wij houden van de zon en krijgen er maar geen genoeg van!

Als het zonnetje schijnt mogen de korte rokjes, broekjes en jurkjes weer aan en kunnen we drankjes doen op het terras. Iedereen lijkt ook een stuk blijer en gezelliger als de zon schijnt. En hoe fijn is dat als we thuis na het douchen een mooie sunkissed skin zien in de spiegel! Je zou haast vergeten dat de zon hartstikke schadelijk is en negatieve gevolgen heeft voor onze huid. Denk maar aan zonnebrand, huidkanker en huidveroudering. Het is daarom zeer belangrijk om je goed in te smeren met een zonnebrandcreme.

 

UVA en UVB

Het is goed om te weten waarom je (het liefst elke dag) een zonnebrandcreme dient te gebruiken.Daarvoor een korte uitleg over UV-straling:

UV-straling staat voor Ultraviolette straling wat afkomstig is van de zon en ons hier op aarde bereikt. Er zijn 3 types UV-stralen die afkomstig zijn van zonnestralen: UVA, UVB en UVC. Omdat UVC-stralen de aarde niet bereiken, worden zij hieronder verder niet meegenomen. UVC-stralen worden namelijk vastgehouden in de ozonlaag, gelukkig maar.


Zonlicht bestaat voor 95% uit UVA. UVA is zelfs op bewolkte dagen aanwezig en dringt ook door glas. UVA staat voor Ultraviolet-Aging. UVA dringt diep door in de huid wat het collageen en elastine aantast en hierdoor rimpels en huidveroudering veroorzaakt. Teveel UVA kan je huid dusdanig beschadigen dat dit zelfs kan leiden tot huidkanker.

UVB-stralen dringen minder diep door in de huid dan UVA, maar dringen wel door in je opperhuid wat zorgt voor zonneallergie en die vervelende verbranding. UVB staat dan ook voor Ultraviolet-Burning. In tegenstelling tot UVA kan UVB niet door glas of wolken heen dringen. UVB-stralen komen vooral voor op heldere zonnige dagen. Ook bij teveel blootstelling aan UVB kan dit leiden tot huidkanker.


SPF

De SPF staat voor Sun Protection Factor. De SPF geeft aan wat de mate van bescherming is tegen UVB-straling. Een SPF geeft onder andere aan hoeveel keer het langer duurt voordat je verbrand dan wanneer je je niet zou insmeren. Bij een SPF 15 zal het dus 15 keer zo lang duren voordat je verbrandt en bij een SPF 30 zal het 30 keer zo lang duren voordat je verbrandt. Ook geeft de SPF de hoeveelheid bescherming aan. Zo biedt SPF15 93% bescherming, SPF30 biedt 96% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming. Bij het uitkiezen van een SPF geldt de stelregel: hoe lichter je huidskleur en hoe langer het duurt voordat je bruin wordt, hoe hoger de SPF die jij nodig hebt. 


Tip: kies voor een zonnebrandcreme die zowel beschermt tegen UVA en UVB. Breng het ongeveer 20 minuten aan voordat je naar buiten gaat en smeer jezelf elke 2 uur in. Bewaar je zonnebrandcreme in de koelkast voor een verkoelend effect. Bekijk hier onze 6 meest fijne zonnebrandcremes.

Volgende post