SalonXpress

Contactberoepen in het Corona tijdperk

15-07-2020

We zijn alweer een paar maanden verder sinds de eerste COVID-19 besmetting in Nederland. Daarna ging het heel snel en moest ook Nederland in gedeeltelijke lock-down. Ook de contactberoepen moesten het werk verplicht stil leggen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en mogen ook de contactberoepen weer aan de slag. Vanuit de overheid worden we nog altijd gewaarschuwd om 1,5 meter afstand te houden. Zo spreken we al van een 1,5 meter samenleving. Maar wat betekent dit nu voor de contactberoepen zoals de kapper, masseur, schoonheidsspecialist, nagelstylist en visagist?


Anderhalf meter

1,5 meter afstand houden wanneer je iemand zijn haar knipt of wenkbrauwen epileert gaat lastig. Om die reden heeft het RIVM een handreiking opgesteld voor contactberoepen. Brancheverenigingen zoals de ANBOS, ProVoet en ANKO kunnen op basis hiervan een protocol opstellen die jij als specialist dient op te volgen. Het RIVM geeft de volgende adviezen om het werk veilig voor jezelf en de klant uit te voeren:


 • Volg de hygiënemaatregelen nauwkeurig op. Was je handen regelmatig met water en zeep, zit met je handen niet aan je gezicht, schud geen handen en hoest of nies in je elleboog.
 • Het is vanaf nu nodig om een gezondheidscheck te doen bij jezelf en bij je klanten. Met een gezondheidscheck bedoelen we dat je voor het aangaan van de dienstverlening altijd checkt of jij gezond bent en of de klant geen klachten heeft die passend zijn bij het nieuwe coronavirus.
 • Voordat een afspraak met een klant plaatsvindt, moet je aan diegene een aantal vragen stellen (zie hieronder de vragen). Als één van deze vragen met ja wordt beantwoord, maak dan geen afspraak of annuleer de afspraak.
 • Als je als klant gezondheidsklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak, dan blijf je thuis om uit te zieken.
 • Als je als medewerker gezondheidsklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak, dan blijf je thuis om uit te zieken en kun je niet werken. Als je gedurende de werkdag klachten ontwikkelt, stop je met werken en ga je direct naar huis.
 • Als je als medewerker tot één van de risicogroepen behoort, maak dan zelf de afweging of het medisch verantwoord is dat je kan werken. In overleg met de bedrijfsarts moet de afweging worden gemaakt of en welke werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd en moet je de mogelijkheid krijgen werk nog niet te hervatten/andere werkzaamheden op te pakken.


Gezondheidscheck

Het RIVM stelt dat voorafgaand aan een afspraak een gezondheidscheck moet worden gedaan bij de klant en jezelf. Het werk of een afspraak niet mag doorgaan als één van de onderstaande vragen met een JA wordt beantwoord. Het werk of de afspraak moet worden uitgesteld totdat op elke vraag NEE kan worden geantwoord.


 1. Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak?
 2. Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
 4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
 5. Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?


Verdere maatregelen

Het RIVM stelt dat je geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebt wanneer je je aan de gezondheidscheck en hygiënemaatregelen houdt. Beperk wel het aantal personen in één ruimte en houd zoveel mogelijk 1,5 meter tussen de klanten. Dit kun je doen door een planning te maken waarbij er zo min mogelijk contact is tussen personen. Zorg er ook voor dat klanten bij binnenkomst de handen desinfecteren en zorg voor voldoende handzeep en papieren doekjes.


Meer informatie om jouw werk zo veilig mogelijk uit te voeren vind je op de website van het RIVM.
Volgende post